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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Soja. |
Data corrente: |
02/12/2008 |
Data da última atualização: |
28/07/2011 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
PETTER, F. A.; PROCÓPIO, S. de O.; CARGNELUTTI FILHO, A.; BARROSO, A. L. de L.; PACHECO, L. P.; BUENO, A. de F. |
Afiliação: |
Fabiano André Petter, UFG; Sergio de Oliveira Procópio, Embrapa Tabuleiros Costeiros; Alberto Cargnelutti Filho, UFRGS; Alberto Leão de Lemos Barroso, Fesurv; Leandro Pereira Pacheco, UFG; Adeney de Freitas Bueno, CNPSo. |
Título: |
Interações entre o herbicida glyphosate e inseticidas na cultura da soja Roundup Ready. |
Ano de publicação: |
2008 |
Fonte/Imprenta: |
In: CONGRESSO BRASILEIRO DA CIÊNCIA DAS PLANTAS DANINHAS, 26.; CONGRESO DE LA ASOCIACION LATINOAMERICANA DE MALEZAS, 18., 2008, Ouro Preto. [Anais...]. Sete Lagoas: SBCPD: Embrapa Milho e Sorgo, 2008. |
Páginas: |
4 p. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Este trabalho teve o objetivo de avaliar os efeitos da associação do herbicida glyphosate com 10 inseticidas de diferentes grupos químicos sobre a cultura da soja Roundup Ready® (cultivar Monsoy 8585 RR®), o controle de plantas daninhas e o controle da lagarta-da-soja (Anticarsia gemmatalis). O experimento foi conduzido em lavoura no Município de Nova Xavantina - MT, no período de novembro de 2005 a abril de 2006, com o solo classificado como Latossolo Vermelho distrófico. O delineamento experimental utilizado foi o de blocos ao acaso, em esquema fatorial 11 x 2, sendo os fatoresconstituídos por 11 tratamentos inseticidas [lambdacyhalothrin (3,75 g ha-1); permethrin (12,50 g ha-1); methamidophos (300,00 g ha-1); chlorpyrifos (240,00 g ha-1); acephate (150,00 g ha-1); endosulfan (175,00 g ha-1); methomyl (107,50 g ha-1); lufenuron (7,50 g ha-1); triflumuron (14,40 g ha-1); spinosad (24,00 g ha-1); e testemunha sem inseticida] com ou sem a adição (mistura em tanque) de 960 g e.a. ha-1 de glyphosate, formando 22 tratamentos, conduzidos em quatro repetições. Os tratamentos foram aplicados aos 30 dias após a emergência da cultura. A mistura do herbicida glyphosate com o inseticida chlorpyriphos causou fitotoxiciadade inicial à cultura da soja RR®. O controle das plantas daninhas Chamaesyce hirta, Alternanthera tenella, Euphorbia heterophylla e Cenchrus echinatus não foi afetado pelas misturas de glyphosate com todos os inseticidas avaliados. A adição do glyphosate à calda de aplicação prejudicou a eficiência inicial dos inseticidas methomyl, methamidophos, chlorpyrifos e acephate no controle de Anticarsia gemmatalis, no entanto, incrementou o controle dessa praga quando associado aos inseticidas spinosad, lambdacyhalothrin e lufenuron. A combinação de glyphosate com os inseticidas methamidophos, chlorpyrifos, lufenuron, triflumuron e spinosad proporcionou os maiores níveis de produtividade de grãos da soja RR®. MenosEste trabalho teve o objetivo de avaliar os efeitos da associação do herbicida glyphosate com 10 inseticidas de diferentes grupos químicos sobre a cultura da soja Roundup Ready® (cultivar Monsoy 8585 RR®), o controle de plantas daninhas e o controle da lagarta-da-soja (Anticarsia gemmatalis). O experimento foi conduzido em lavoura no Município de Nova Xavantina - MT, no período de novembro de 2005 a abril de 2006, com o solo classificado como Latossolo Vermelho distrófico. O delineamento experimental utilizado foi o de blocos ao acaso, em esquema fatorial 11 x 2, sendo os fatoresconstituídos por 11 tratamentos inseticidas [lambdacyhalothrin (3,75 g ha-1); permethrin (12,50 g ha-1); methamidophos (300,00 g ha-1); chlorpyrifos (240,00 g ha-1); acephate (150,00 g ha-1); endosulfan (175,00 g ha-1); methomyl (107,50 g ha-1); lufenuron (7,50 g ha-1); triflumuron (14,40 g ha-1); spinosad (24,00 g ha-1); e testemunha sem inseticida] com ou sem a adição (mistura em tanque) de 960 g e.a. ha-1 de glyphosate, formando 22 tratamentos, conduzidos em quatro repetições. Os tratamentos foram aplicados aos 30 dias após a emergência da cultura. A mistura do herbicida glyphosate com o inseticida chlorpyriphos causou fitotoxiciadade inicial à cultura da soja RR®. O controle das plantas daninhas Chamaesyce hirta, Alternanthera tenella, Euphorbia heterophylla e Cenchrus echinatus não foi afetado pelas misturas de glyphosate com todos os inseticidas avaliados. A adição do glyphosate à calda de apli... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Soybean. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 02701naa a2200205 a 4500 001 1471060 005 2011-07-28 008 2008 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aPETTER, F. A. 245 $aInterações entre o herbicida glyphosate e inseticidas na cultura da soja Roundup Ready. 260 $c2008 300 $a4 p. 520 $aEste trabalho teve o objetivo de avaliar os efeitos da associação do herbicida glyphosate com 10 inseticidas de diferentes grupos químicos sobre a cultura da soja Roundup Ready® (cultivar Monsoy 8585 RR®), o controle de plantas daninhas e o controle da lagarta-da-soja (Anticarsia gemmatalis). O experimento foi conduzido em lavoura no Município de Nova Xavantina - MT, no período de novembro de 2005 a abril de 2006, com o solo classificado como Latossolo Vermelho distrófico. O delineamento experimental utilizado foi o de blocos ao acaso, em esquema fatorial 11 x 2, sendo os fatoresconstituídos por 11 tratamentos inseticidas [lambdacyhalothrin (3,75 g ha-1); permethrin (12,50 g ha-1); methamidophos (300,00 g ha-1); chlorpyrifos (240,00 g ha-1); acephate (150,00 g ha-1); endosulfan (175,00 g ha-1); methomyl (107,50 g ha-1); lufenuron (7,50 g ha-1); triflumuron (14,40 g ha-1); spinosad (24,00 g ha-1); e testemunha sem inseticida] com ou sem a adição (mistura em tanque) de 960 g e.a. ha-1 de glyphosate, formando 22 tratamentos, conduzidos em quatro repetições. Os tratamentos foram aplicados aos 30 dias após a emergência da cultura. A mistura do herbicida glyphosate com o inseticida chlorpyriphos causou fitotoxiciadade inicial à cultura da soja RR®. O controle das plantas daninhas Chamaesyce hirta, Alternanthera tenella, Euphorbia heterophylla e Cenchrus echinatus não foi afetado pelas misturas de glyphosate com todos os inseticidas avaliados. A adição do glyphosate à calda de aplicação prejudicou a eficiência inicial dos inseticidas methomyl, methamidophos, chlorpyrifos e acephate no controle de Anticarsia gemmatalis, no entanto, incrementou o controle dessa praga quando associado aos inseticidas spinosad, lambdacyhalothrin e lufenuron. A combinação de glyphosate com os inseticidas methamidophos, chlorpyrifos, lufenuron, triflumuron e spinosad proporcionou os maiores níveis de produtividade de grãos da soja RR®. 653 $aSoybean 700 1 $aPROCÓPIO, S. de O. 700 1 $aCARGNELUTTI FILHO, A. 700 1 $aBARROSO, A. L. de L. 700 1 $aPACHECO, L. P. 700 1 $aBUENO, A. de F. 773 $tIn: CONGRESSO BRASILEIRO DA CIÊNCIA DAS PLANTAS DANINHAS, 26.; CONGRESO DE LA ASOCIACION LATINOAMERICANA DE MALEZAS, 18., 2008, Ouro Preto. [Anais...]. Sete Lagoas: SBCPD: Embrapa Milho e Sorgo, 2008.
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Registro original: |
Embrapa Soja (CNPSO) |
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Biblioteca |
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Origem |
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Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Meio Ambiente. |
Data corrente: |
04/04/2017 |
Data da última atualização: |
29/06/2017 |
Tipo da produção científica: |
Resumo em Anais de Congresso |
Autoria: |
MEDEIROS, A. N.; ALVES, A. R.; ANDRADE, A. P.; FRIGHETTO, R. T. S.; SILVA, M. J. S.; SILVA, D. S. da. |
Afiliação: |
A. N. MEDEIROS, CCA-UFPB; A. R. ALVES, IFMA, Caxias, MA; ANTONIO PINTO ANDRADE, EPAMIG; ROSA TOYOKO SHIRAISHI FRIGHETTO, CNPMA; M. J. S. SILVA, CCA-UFPB; DENIZ SABINO DA SILVA, CPAF-Rondonia. |
Título: |
Effect of the concentrate supplementation on composition of the extrusa, feed intake, digestibility and N balance of goats grazing in Caatinga native vegetation. |
Ano de publicação: |
2016 |
Fonte/Imprenta: |
In: INTERNATIONAL MEETING OF ADVANCES IN ANIMAL SCIENCE, 1., 2016, Jaboticabal. Proceedings... Jaboticabal: Unesp, 2016. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The objective of this study was to evaluate the effect of concentrate supplementation on the performance of goat kids grazing in the native vegetation of semiarid region of Brazil(Caatinga). The variables evaluated were digestibility of extrusa (food collected by thefistulated animals), weight gain, feed intake, digestibility and N balance. Four castratedindigenous male goats (2.5 years old and 22.5 ± 4 kg of body weight (BW)) and fistulatedwere randomly assigned in Latin square design for evaluation of the chemical composition and in vitro digestibility of the extrusa. For determination of weight gain, feed intake and digestibility, thirty-six castrated male goats (five months old, 15.7 ± 0.78 kg of BW) were arranged randomly in four supplementation levels: 0, 5, 10 and 15 g/kg of BW/day. The concentrate was composed by (g/kg of dry matter, DM) ground corn grain (670.3), wheat meal (222.8), soybean meal (96.5), and mineral supplement for goat (10.4). The pasture DM intake was estimated through the total feces excretion and DM digestibility of the diet. Analysis of variance and regression were performed using SAS (the significance adopted was P<0.05). The composition of extrusa did not differ between levels of concentrated supplementation (P>0.05) except for the bound condensed tannin (P<0.05). The weight gain presented a linear increasing effect with concentrate supplementation levels. The forage intake decreased with concentrate supplementation (P<0.05) when expressed in g/kg of BW, however the total DM intake (g day-1) presented linear effect (P<0.05) among the levels with the values ranging between 720.3 to 889.2 g/day as well the intake (g/day) of crude protein, ether extract and total digestible nutrients (P<0.05). The digestibility of the extrusa (P>0.05) did not differ between levels of concentrate suplementation. The concentrate supplementation provided a greater N intake (NI) (g/day) (P<0.05), as well as greater rates of N (g/day) in feces, N digested, N retained (NR), and the ratio (g/g) between the NR with NI. The N balance was positive in all levels evaluated. These results allow for recommending concentrate supplementation in the diet of goats grazing in native vegetation Caatinga during the dry season, improving the animal performance. MenosThe objective of this study was to evaluate the effect of concentrate supplementation on the performance of goat kids grazing in the native vegetation of semiarid region of Brazil(Caatinga). The variables evaluated were digestibility of extrusa (food collected by thefistulated animals), weight gain, feed intake, digestibility and N balance. Four castratedindigenous male goats (2.5 years old and 22.5 ± 4 kg of body weight (BW)) and fistulatedwere randomly assigned in Latin square design for evaluation of the chemical composition and in vitro digestibility of the extrusa. For determination of weight gain, feed intake and digestibility, thirty-six castrated male goats (five months old, 15.7 ± 0.78 kg of BW) were arranged randomly in four supplementation levels: 0, 5, 10 and 15 g/kg of BW/day. The concentrate was composed by (g/kg of dry matter, DM) ground corn grain (670.3), wheat meal (222.8), soybean meal (96.5), and mineral supplement for goat (10.4). The pasture DM intake was estimated through the total feces excretion and DM digestibility of the diet. Analysis of variance and regression were performed using SAS (the significance adopted was P<0.05). The composition of extrusa did not differ between levels of concentrated supplementation (P>0.05) except for the bound condensed tannin (P<0.05). The weight gain presented a linear increasing effect with concentrate supplementation levels. The forage intake decreased with concentrate supplementation (P<0.05) when expressed in g... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Brazilian semiarid; Goat kids; Herbage availability; Supplement. |
Thesagro: |
Bode. |
Thesaurus NAL: |
Forage; Kids (goats); Semiarid zones. |
Categoria do assunto: |
W Química e Física |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/161187/1/2016RA-030.pdf
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Marc: |
LEADER 03205nam a2200265 a 4500 001 2068108 005 2017-06-29 008 2016 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aMEDEIROS, A. N. 245 $aEffect of the concentrate supplementation on composition of the extrusa, feed intake, digestibility and N balance of goats grazing in Caatinga native vegetation.$h[electronic resource] 260 $aIn: INTERNATIONAL MEETING OF ADVANCES IN ANIMAL SCIENCE, 1., 2016, Jaboticabal. Proceedings... Jaboticabal: Unesp$c2016 520 $aThe objective of this study was to evaluate the effect of concentrate supplementation on the performance of goat kids grazing in the native vegetation of semiarid region of Brazil(Caatinga). The variables evaluated were digestibility of extrusa (food collected by thefistulated animals), weight gain, feed intake, digestibility and N balance. Four castratedindigenous male goats (2.5 years old and 22.5 ± 4 kg of body weight (BW)) and fistulatedwere randomly assigned in Latin square design for evaluation of the chemical composition and in vitro digestibility of the extrusa. For determination of weight gain, feed intake and digestibility, thirty-six castrated male goats (five months old, 15.7 ± 0.78 kg of BW) were arranged randomly in four supplementation levels: 0, 5, 10 and 15 g/kg of BW/day. The concentrate was composed by (g/kg of dry matter, DM) ground corn grain (670.3), wheat meal (222.8), soybean meal (96.5), and mineral supplement for goat (10.4). The pasture DM intake was estimated through the total feces excretion and DM digestibility of the diet. Analysis of variance and regression were performed using SAS (the significance adopted was P<0.05). The composition of extrusa did not differ between levels of concentrated supplementation (P>0.05) except for the bound condensed tannin (P<0.05). The weight gain presented a linear increasing effect with concentrate supplementation levels. The forage intake decreased with concentrate supplementation (P<0.05) when expressed in g/kg of BW, however the total DM intake (g day-1) presented linear effect (P<0.05) among the levels with the values ranging between 720.3 to 889.2 g/day as well the intake (g/day) of crude protein, ether extract and total digestible nutrients (P<0.05). The digestibility of the extrusa (P>0.05) did not differ between levels of concentrate suplementation. The concentrate supplementation provided a greater N intake (NI) (g/day) (P<0.05), as well as greater rates of N (g/day) in feces, N digested, N retained (NR), and the ratio (g/g) between the NR with NI. The N balance was positive in all levels evaluated. These results allow for recommending concentrate supplementation in the diet of goats grazing in native vegetation Caatinga during the dry season, improving the animal performance. 650 $aForage 650 $aKids (goats) 650 $aSemiarid zones 650 $aBode 653 $aBrazilian semiarid 653 $aGoat kids 653 $aHerbage availability 653 $aSupplement 700 1 $aALVES, A. R. 700 1 $aANDRADE, A. P. 700 1 $aFRIGHETTO, R. T. S. 700 1 $aSILVA, M. J. S. 700 1 $aSILVA, D. S. da
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Registro original: |
Embrapa Meio Ambiente (CNPMA) |
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